4
24 Νοέ

Τι είναι το διαμάντι;

Τα διαμάντια είναι ορυκτοί κρύσταλλοι αποτελούμενοι εξολοκλήρου από άνθρακα με σπάνιες προσμίξεις άλλων χημικών στοιχείων, που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα του διαμαντιού. Στη φύση ο άνθρακας κρυσταλλώνεται είτε στο εξαγωνικό σύστημα και σχηματίζεται γραφίτης, είτε στο κυβικό και σχηματίζεται το διαμάντι. Η δεύτερη περίπτωση είναι πολύ σπάνια γιατί απαιτείται συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και πολύ υψηλών πιέσεων, συνθήκες που συναντούνται σε εξαιρετικά μεγάλη βάθη (120 – 200 χιλιόμετρα).

Το διαμάντι είναι ο πιο γνωστός και αναγνωρίσιμος πολύτιμος λίθος και ξεχωρίζει λόγω του διαφανούς χρώματος του και της σκληρότητας του, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τους υπόλοιπους πολύτιμους λίθους, καθιστώντας το διαμάντι το πιο σκληρό ορυκτό. Έτσι το διαμάντι έχει μεγάλη ζήτηση στην κατασκευή κοσμημάτων, αλλά μόνο το 3 – 5 % της συνολικής παραγωγής καταλήγει εκεί. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές, για την κατασκευή εργαλείων λείανσης και κοπής άλλων σκληρών ορυκτών και μετάλλων.

Η αξία ενός κομμένου διαμαντιού καθορίζεται από τα 4 C : Carat (βάρος σε καράτια), Clarity (καθαρότητα), Colour (χρώμα), Cut (κοπή).

Το βάρος του διαμαντιού μετράται σε καράτια (ct). 1 καράτι ισοδυναμεί με 0,2 γραμμάρια. Όσο μεγαλύτερο είναι το διαμάντι, τόσο μεγαλύτερο το βάρος του και κατ’ επέκταση η αξία του.

Τι είναι το διαμάντι

Τα διαμάντια είναι οι μόνες πέτρες που μια ελάχιστη μεταβολή στην καθαρότητα έχει δραματική μεταβολή στην τιμή. Η καθαρότητα εξαρτάται από το βαθμό που επηρεάζουν τα έγκλειστα (ακαθαρσίες) την πέτρα που εξετάζουμε. Πρέπει δηλαδή να εξετάσουμε την εμφάνιση της πέτρα με μεγέθυνση 10x, τη διαφάνεια της πέτρας και την μηχανική της αντοχή.

Τι είναι το διαμάντι

Το διαμάντι είναι αλλοχρωματική πέτρα, ούτε στην καθαρή του μορφή είναι άχρωμο, περίπτωση εξαιρετικά σπάνια στη φύση. Συνήθως τα διαμάντια εμφανίζουν ένα ανοιχτό κίτρινο ή καφέ ή γκρι χρώμα, αλλά συναντάμε και ροζ, πορτοκαλί, κόκκινο, πορφυρό, ιώδες, γκρι, μαύρο, πράσινο και μπλε.

Στο διαμάντι γίνεται χρωματική διαβάθμιση μόνο στις περιπτώσεις των κίτρινων, καφέ και γκρι.
Εκτιμούμε την ποσότητα του χρώματος που υπάρχει. Όσο λιγότερο χρώμα υπάρχει τόσο ακριβότερη είναι η πέτρα μας. Για όλα τα άλλα χρώματα και η ελάχιστη ποσότητα είναι επιθυμητή και το διαμάντι χαρακτηρίζεται fancy colour.

Τι είναι το διαμάντι

Τα πρώτα διαμάντια άρχισαν να κόβονται το 1300 στη Βενετία και ακολούθησαν το 1450 η Αμβέρσα και 1500 το Άμστερνταμ. Απο το 1600 ως το 1900 είχαμε την εξελιξη των rose cuts.
Μετα εξελιχθηκαν τα Mazarin cut, English cuts, triple cut και old European cut.
Προς τα τέλη του 1900, ο Mors έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο στρογγυλό μπριγιάν.

Το 1919 ο Tolkowsky παρουσίασε την πρώτη επιστημονικά ολοκληρωμένη εργασία πάνω στην κοπή μπριγιάν, δίνοντας τις γωνίες και τις αναλογίες που σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούνται και σήμερα.
Εκτός από το στρογγυλό μπριγιάν (round brilliant), ναβέτα (marquise brillinat), δάκρυ (pear brilliant), και καρδούλα (heart brilliant), Επίσης μπορούμε να έχουμε και παραλληλόγραμμη κλιμακωτή κοπή (emerald cut).

Τι είναι το διαμάντι

Leave a comment